Zupa z pieczonej dyni
Składniki:
- 500 ml kokosowego napoju roślinnego od Inki
- 1 kg dyni (muscat, hokkaido, piżmowa)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- kawałek imbiru wielkości 2 orzechów włoskich
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
Przygotowanie
Dużą blaszkę z wyższym rantem wysmaruj oliwą. Ułóż na niej plastry dyni (obranej i bez pestek) oraz ząbki czosnku (w łupinkach). Posyp wszystko curry i dokładnie wymieszaj tak, aby oliwa z przyprawą obtoczyła kawałki dyni i ząbki czosnku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut lub do czasu, kiedy dynia będzie zupełnie miękka. Wysuń delikatnie blachę, wyjmij ząbki czosnku i wlej na nią szklankę kokosowego napoju roślinnego.
Wsuń z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez 5 minut. Przełóż wszystko do garnka, dodaj pozostały napój roślinny i wyciśnięty z łupinek pieczony czosnek. Zmiksuj wszystko dokładnie na zupę krem. Imbir zetrzyj na drobnej tarce i wyciśnij z niego jak najwięcej soku, dodaj go razem z sokiem z cytryny do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj gorącą z oliwą z pestek dyni i kleksem śmietany lub jogurtu greckiego.