Dyniowo-karmelowe latte
Składniki:
- 350 ml owsianego napoju roślinnego od Inki
- 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka Karmelowa
- 2-3 łyżeczki syropu klonowego
- po ½ łyżeczki przypraw: cynamonu, kardamonu, imbiru i szafranu
- 100 g upieczonej dyni*
- dodatkowo do podania: bita śmietana, mleczna pianka, szczypta cynamonu lub chilli
Przygotowanie
*dynię (najlepiej hokkaido) obierz, usuń pestki pokrój na duże kawałki i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 st. C przez 30 minut. Odważ 100 g upieczonej dyni. Resztę możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić na później.
Podgrzej owsiany napój roślinny (ale nie doprowadzaj do wrzenia). W 100 ml gorącego napoju roślinnego rozpuść kawę zbożową Inka Karmelowa. Nitki szafranu umieść w małej miseczce i zalej kilkoma łyżeczkami napoju roślinnego. Pozostaw pod przykryciem przez 10 minut.
Dynię, kawę zbożową, syrop klonowy i przyprawy (w tym zalany napojem roślinnym szafran) umieść w blenderze i zmiksuj dokładnie. Ulubioną konsystencję osiągniesz dolewając stopniowo napój owsiany.
Podawaj na zimno lub na ciepło. Możesz udekorować wierzch mleczną pianką lub bitą śmietaną i posypać dodatkowo cynamonem lub odrobiną chili.
Ps. Jeśli nie masz kawy zbożowej Inka Karmelowa użyj zwykłej kawy zbożowej Inka Klasyczna, ale pamiętaj wtedy, żeby dodać więcej syropu klonowego.