Kup online Facebook Instagram
Dyniowo-karmelowe latte

Składniki:

Przygotowanie

*dynię (najlepiej hokkaido) obierz, usuń pestki pokrój na duże kawałki i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 st. C przez 30 minut. Odważ 100 g upieczonej dyni. Resztę możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić na później.

Podgrzej owsiany napój roślinny (ale nie doprowadzaj do wrzenia). W 100 ml gorącego napoju roślinnego rozpuść kawę zbożową Inka Karmelowa. Nitki szafranu umieść w małej miseczce i zalej kilkoma łyżeczkami napoju roślinnego. Pozostaw pod przykryciem przez 10 minut.

Dynię, kawę zbożową, syrop klonowy i przyprawy (w tym zalany napojem roślinnym szafran) umieść w blenderze i zmiksuj dokładnie. Ulubioną konsystencję osiągniesz dolewając stopniowo napój owsiany.

Podawaj na zimno lub na ciepło. Możesz udekorować wierzch mleczną pianką lub bitą śmietaną i posypać dodatkowo cynamonem lub odrobiną chili.

Ps. Jeśli nie masz kawy zbożowej Inka Karmelowa użyj zwykłej kawy zbożowej Inka Klasyczna, ale pamiętaj wtedy, żeby dodać więcej syropu klonowego.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się