Kup online Facebook Instagram
Inkowe biscotti z jabłkami

Składniki:

Smażone jabłka:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 3 jabłka
  • łyżka masła
  • cynamon
  • sok z ½ cytryny
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka dżemu pomarańczowego

Ciasto:

  • 1 łyżka kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 50 g roztopionego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 4 g proszku do pieczenia



Przygotowanie

Smażone jabłka:
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć jabłka i smaż przez kilka minut. Dodaj cynamon, sok z cytryny, kawę zbożową Inka Klasyczna cukier i dżem pomarańczowy. Smaż przez kolejne kilka minut.

Ciasto:
W misce wymieszaj ze sobą jajko, sól, kawę zbożową Inka Klasyczna, oba cukry i wymieszaj ze sobą. Dodaj sok z cytryny, roztopione masło i ponownie wymieszaj.
Do powstałej masy partiami dodawaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiaj ręcznie na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia w prostokąt na grubość ok 4 - 5 mm. Na połowie ciasta, wzdłuż dłuższego boku rozłóż jabłka i zamknij drugą częścią ciasta. Krawędzie domknij, sklejając tak, jak pierogi. Pokrój na 3-4 cm paski wzdłuż krótszego boku i ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się