Inkowe biscotti z jabłkami
Składniki:
Smażone jabłka:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 3 jabłka
- łyżka masła
- cynamon
- sok z ½ cytryny
- łyżka brązowego cukru
- łyżka dżemu pomarańczowego
Ciasto:
- 1 łyżka kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 1 jajko
- szczypta soli
- 8 g cukru waniliowego
- 50 g cukru
- sok z ½ cytryny
- 50 g roztopionego masła
- 240 g mąki pszennej
- 4 g proszku do pieczenia
Przygotowanie
Smażone jabłka:
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć jabłka i smaż przez kilka minut. Dodaj cynamon, sok z cytryny, kawę zbożową Inka Klasyczna cukier i dżem pomarańczowy. Smaż przez kolejne kilka minut.
Ciasto:
W misce wymieszaj ze sobą jajko, sól, kawę zbożową Inka Klasyczna, oba cukry i wymieszaj ze sobą. Dodaj sok z cytryny, roztopione masło i ponownie wymieszaj.
Do powstałej masy partiami dodawaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiaj ręcznie na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia w prostokąt na grubość ok 4 - 5 mm. Na połowie ciasta, wzdłuż dłuższego boku rozłóż jabłka i zamknij drugą częścią ciasta. Krawędzie domknij, sklejając tak, jak pierogi. Pokrój na 3-4 cm paski wzdłuż krótszego boku i ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.