Zielony Inkowy tort
Składniki:
Składniki na spód:
- 120g ulubionych ciasteczek
- 30g masła
- parę kropli olejku cytrynowego
- otarta skórka z 1 limonki
Skadniki na masę:
2 szklanki Ryżowego Inka
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 200 ml śmietanki kokosowej z puszki
- pół szklanki cukru lub innego zamiennika (ksylitol lub erytrol)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- otarta skórka i sok z 3 małych limonek
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze na proszek, dodajemy roztopione masło i pozostałe składniki, zagniatamy, wykładamy dno tortownicy (18cm), uklepujemy i wstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, żeby przykryła proszek. Kaszę przelewamy na sicie dwa razy wrzątkiem, zalewamy Ryżowym, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie płyn. Lekko studzimy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na bardzo gładka masę. Żelatynę z wodą podgrzewamy do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Dodajemy do masy, blendujemy i całość wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Ciasto dekorujemy owocami, galaretką lub warstwą herbaty matcha.