Kup online Facebook Instagram
Zielony Inkowy tort

Składniki:

Składniki na spód:

  • 120g ulubionych ciasteczek
  • 30g masła
  • parę kropli olejku cytrynowego
  • otarta skórka z 1 limonki

Skadniki na masę:

2 szklanki Ryżowego Inka

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 200 ml śmietanki kokosowej z puszki
  • pół szklanki cukru lub innego zamiennika (ksylitol lub erytrol)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • otarta skórka i sok z 3 małych limonek
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze na proszek, dodajemy roztopione masło i pozostałe składniki, zagniatamy, wykładamy dno tortownicy (18cm), uklepujemy i wstawiamy do lodówki.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, żeby przykryła proszek. Kaszę przelewamy na sicie dwa razy wrzątkiem, zalewamy Ryżowym, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie płyn. Lekko studzimy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na bardzo gładka masę. Żelatynę z wodą podgrzewamy do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Dodajemy do masy, blendujemy i całość wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Ciasto dekorujemy owocami, galaretką lub warstwą herbaty matcha.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się