SERNIK DO INKI
Składniki:
Spód:
- 200g ciasteczek typu markizy – czekoladowe z nadzieniem czekoladowym
- 70 g roztopionego masła
Masa serowa:
7 łyżek kawy Inka czekoladowa rozpuszczonej w 100 ml wody i ostudzonej
- 1 kg sera dwukrotnie mielonego
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g drobnego cukru demerara
- 4 jajka
- 1 łyżka ekstraktu
Polewa:
- 100g czekolady deserowej
- 100 ml śmietany 30%
Przygotowanie
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze, dodajemy roztopione masło i mieszamy razem - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Boki i dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciastka do wysokości ok 2 cm. Wyrównujemy, dociskamy, wstawiamy do lodówki.
Ser i mąkę ziemniaczaną miksujemy na najmniejszych obrotach 3 minuty. W trakcie, cienką strużką dolewamy kawę Inkę. Następnie do masy wbijamy jajka, powoli, jedno po drugim, żeby dobrze połączyły się z masą. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Nastawiamy piekarnik do 160*C na termoobieg.
Masę serową przelewamy bardzo delikatnie do przygotowanej wcześniej tortownicy z ciasteczkowym spodem, wyrównujemy. Do rozgrzanego piekarnika ostrożnie wstawiamy naczynie z gorącą wodą oraz jeden poziom wyżej formę z sernikiem. Pieczemy około 60 minut – środek sernika musi być sprężysty.
Po upieczeniu ciasto studzimy przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylamy i dalej studzimy. Po ostudzeniu wstawiamy sernik do lodówki najlepiej na 8-12 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy sernik z lodówki i uwalniamy z formy. Przygotowujemy polewę.
Czekoladę łamiemy na malutkie kawałki i wkładamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia, zalewamy nią czekoladę, tak aby cała była pokryta śmietanką i odstawiamy na 2 minuty. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewą dekorujemy sernik. Wstawiamy do lodówki.