TARTALETKI OD INKI
Składniki:
Tartaletki:
- 1 szklanka mąki
- 100g masła
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
Krem:
1 szklanka Sojowego Inka
- 1/4-1/2 szklanki napoju kokosowego
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki syropu z agawy
- parę kropli esencji waniliowej
Przygotowanie
Masło, śmietanę, cukry i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia siekamy nożem na "kruszonkę" i szybko zagniatamy nieklejące się do rąk ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy cienkie placki i wykładamy nimi foremki do tartaletek. Pieczemy w 200'C do zezłocenia. Żeby tartaletki zachowały swój kształt, warto obciążyć ich spód np. suchą fasolą wyłożoną na każdej tartaletce, na kawałku papieru do pieczenia.
Kaszę dokładnie płuczemy, przelewamy wrzątkiem, zalewamy Sojowym i na małym ogniu gotujemy do miękkości. Blendujemy na krem z innymi składnikami. Stopniowo dolewamy napój kokosowy, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Tartaletki napełniamy kremem i dekorujemy sezonowymi owocami.