Kup online Facebook Instagram
TARTALETKI OD INKI

Składniki:

Tartaletki:

  • 1 szklanka mąki
  • 100g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru

Krem:

1 szklanka Sojowego Inka

  • 1/4-1/2 szklanki napoju kokosowego
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • parę kropli esencji waniliowej




Przygotowanie

Masło, śmietanę, cukry i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia siekamy nożem na "kruszonkę" i szybko zagniatamy nieklejące się do rąk ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy cienkie placki i wykładamy nimi foremki do tartaletek. Pieczemy w 200'C do zezłocenia. Żeby tartaletki zachowały swój kształt, warto obciążyć ich spód np. suchą fasolą wyłożoną na każdej tartaletce, na kawałku papieru do pieczenia.

Kaszę dokładnie płuczemy, przelewamy wrzątkiem, zalewamy Sojowym i na małym ogniu gotujemy do miękkości. Blendujemy na krem z innymi składnikami. Stopniowo dolewamy napój kokosowy, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Tartaletki napełniamy kremem i dekorujemy sezonowymi owocami.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się