Orkiszowe donuty
Składniki:
2 łyżki kawy INKA mleczna
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru demerara
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier kawowy:
2 łyżki kawy Inka mleczna
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni (góra i dół). Formę na donuty smarujemy dokładnie masłem i opcjonalnie oprószamy kaszą manną. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól i kawę INKA mleczną. Mieszamy. Dodajemy maślankę, jaja, oraz roztopione masło. Ponownie dokładnie mieszamy. Wypełniamy formę na donuty do wysokości 2/3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut na złoty kolor. Studzimy w formie, wyjmujemy i lukrujemy.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z kawą, stopniowo dodajemy wodę. Jeśli lukier będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadki odrobinę cukru pudru. W przygotowanym lukrze maczamy donuty i odkładamy do zastygnięcia.