BABKA WIELKANOCNA
Składniki:
1 szklanka gorącej wody + 5 łyżek kawy INKA klasyczna
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru demerara
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- Dodatkowo: 3 łyżki kakao + 3 łyżki mąki
Przygotowanie
Mąkę i proszek przesiewamy do miski i odstawiamy.
Zaczynamy ubijać jajka. Powoli dodajemy cukier – łyżka po łyżce. Ubijamy do momentu, aż masa będzie jasna i potroi swoją objętość. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i po łyżce dodajemy produkty sypkie. Nie przestajemy miksować. Cienką strużką wlewamy szklankę oleju, oraz gorącej wody z INKĄ.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszamy.
Formę na babkę smarujemy masłem, a następnie wysypujemy mąką, strzepujemy nadmiar.
Ciasto wykładamy na środek naprzemiennie - po 1 łyżce każdej masy, raz białą, raz ciemną i tak do końca.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC (termoobieg). Babkę pieczemy 45 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 min, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.