Poranne smoothie
Składniki:
- 400 - 500 ml dowolnego napoju roślinnego od Inki (najlepszy będzie owsiany napój roślinny o smaku waniliowym lub kakaowym)
- 4 łyżeczki kawy zbożowej z linii Inka Smakowa (najlepiej Karmelowa lub Czekoladowa)
- 1 duży banan (może być zamrożony)
- garść kostek lodu
- 4-6 łyżeczek masła orzechowego
- 5 daktyli
- opcjonalnie 2-3 łyżeczki nasion chia lub maku
Przygotowanie
Do wypestkowanych daktyli dodajemy wybraną kawę zbożową Inka i zalewamy 50 ml wrzątku. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy do pożądanej konsystencji i dolewamy w odpowiedniej ilości wybrany napój roślinny.
Żeby zagęścić smoothie, wystarczy dodać więcej zmrożonych plastrów banana.
Kawa zbożowa Inka o smaku karmelowym idealnie połączy się z owsianym napojem roślinnym o smaku waniliowym, a kawa czekoladowa z napojem o smaku kakaowym.