Marchewkowe kulki mocy
Składniki:
- ¾ szklanki waniliowego owsianego napoju roślinnego od Inki
- 250 g marchwi (3-4 sztuki średniej wielkości)
- 40 g masła
- 40 g rodzynek
- 40 g wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- Opcjonalnie: niesolone pistacje do dekoracji
Przygotowanie
Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozpuść masło, dodaj kardamon i marchewkę. Praż przez około 10 minut, cały czas mieszając, aż marchewka zrobi się lekko szklista (uważaj, żeby nie przypalić!). Zalej wszystko waniliowym owsianym napojem roślinnym, dodaj rodzynki i 2 łyżki wiórków kokosowych (resztę zostaw do obtoczenia).
Dalej praż na wolnym ogniu na patelni, aż do odparowania napoju i uzyskania zwartej konsystencji (kolejne 10-15 minut). Pod koniec dodaj skórkę z pomarańczy i sok z cytryny oraz słodzik wg uznania. Wyłóż masę na talerz i pozostaw do ostygnięcia. Uformuj z masy kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych.