Matcha na owsianym
Składniki:
- 2 łyżeczki matchy + 5 łyżeczek ciepłej, niegorącej wody
- 500 ml napoju roślinnego Inka Owsiane
- 100 ml śmietanki kokosowej (z puszki)
- 4-6 łyżeczek syropu klonowego lub miodu
Przygotowanie
Matchę zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Mieszamy specjalną bambusową trzepaczką lub po prostu widelcem, do czasu, aż całkiem się rozpuści i konsystencją będzie przypominać gładką pastę.
Dodajemy syrop i dokładnie mieszamy.
Owsiany napój roślinny podgrzewamy ze śmietanką kokosową, nie doprowadzając do wrzenia. Część odlewamy do spienienia, a resztą zalewamy matchę i gotujemy na malutkim ogniu przez parę minut. Dokładnie mieszamy i przelewamy do kubków. Dekorujemy spienionym Owsianym i szczyptą matchy. Mieszamy przed wypiciem.