Placuszki owsiane z cynamonem
Składniki:
- 100 ml waniliowego owsianego napoju roślinnego od Inki
- 100 g płatków owsianych górskich szczypta soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jajko (w wersji wegańskiej można zamienić na 1 mały banan)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ulubionego słodzika
- 2 łyżki oleju do smażenia (opcjonalnie)
- do podania do wyboru: czekolada, owoce, bita śmietana, dżem, konfitura, serek homogenizowany
Przygotowanie
Płatki owsiane zmiel w młynku na gruboziarnistą mąkę. Wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Jajko roztrzep z waniliowym owsianym napojem roślinnym (banana zblenduj z napojem) połącz wszystkie składniki, mieszając drewnianą łyżką. Odstaw na 10-15 minut. Smaż na suchej lub natłuszczonej patelni z obu stron, do czasu aż na placuszkach pojawią się brązowo-złote plamki. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.