Kup online Facebook Instagram
muffinki ze śliwkami

Składniki:

ciasto:

  • 1 szklanka ulubionego napoju roślinnego od Inki
  • 1 i ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 5-6 dużych śliwek

kruszonka:

  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła miękkiego (w wersji wegańskiej tłuszcz kokosowy stały)
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier.
W osobnym naczyniu zmieszaj napój roślinny z octem i sodą, dodaj olej. Wlej do miski z suchymi składnikami i drewnianą łyżką wszystko wymieszaj. Formę na 12 muffinek wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną lub bułką tartą, napełnij porcjami ciasta. Na każdej muffince ułóż ciasno kawałki śliwek.

Składniki na kruszonkę rozetrzyj ze sobą dłonią i posyp muffinki. Piecz w temp 180 st. C przez 25-30 minut.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się