muffinki ze śliwkami
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka ulubionego napoju roślinnego od Inki
- 1 i ¾ szklanki mąki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- 5-6 dużych śliwek
kruszonka:
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła miękkiego (w wersji wegańskiej tłuszcz kokosowy stały)
- 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier.
W osobnym naczyniu zmieszaj napój roślinny z octem i sodą, dodaj olej. Wlej do miski z suchymi składnikami i drewnianą łyżką wszystko wymieszaj. Formę na 12 muffinek wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną lub bułką tartą, napełnij porcjami ciasta. Na każdej muffince ułóż ciasno kawałki śliwek.
Składniki na kruszonkę rozetrzyj ze sobą dłonią i posyp muffinki. Piecz w temp 180 st. C przez 25-30 minut.