Czekoladowy sen
Składniki:
Składniki na blaty:
2 łyżki kawy INKA czekoladowa
- 240 g masła w temperaturze pokojowej
- 160 g ciemnego cukru muscovado
- 5 jaj w temp. pokojowej
- 280 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 12 g proszku do pieczenia
- 3 g soli
- 40 ml mleka w temp. pokojowej
Składniki na krem kawowy:
6 czubatych łyżek kawy INKA czekoladowa
- 600 g śmietany kremówki 30%
- 400 g czekolady mlecznej
Przygotowanie
Spód formy o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160*C (góra i dół). Mąkę pszenną, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy do miski razem z solą i kawą. Mieszamy i odstawiamy. Masło ucieramy mikserem na średnich obrotach do czasu, aż będzie puszyste i jasne. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie jajka na przemian z suchymi składnikami w 4 partiach. Po każdej dodanej porcji ucieramy około 1 minuty, a całość miksujemy do momentu aż masa będzie puszysta. Na koniec dodajemy mleko i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na trzy części.
Krem:
Śmietanę umieszczamy w garnuszku, gotujemy, dodajemy kawę i dokładnie mieszamy. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę i mieszamy do uzyskania błyszczącej masy. Następnie miksujemy za pomocą blendera. Krem przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Krem wyjmujemy z lodówki i miksujemy przez około minutę, aż masa będzie puszysta. Szybko przekładamy tort, zostawiając porcję masy do dekoracji.