Mroźne pekanki
Składniki:
- 1 szklanka Owsianego
- 6 łyżeczek Inki klasycznej
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- ½ łyżeczki skrobii kukurydzianej
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 3 garście orzechów pekan
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie
Inkę zalewamy szklanką gorącego owsianego. Studzimy i przelewamy do misy miksera. Dodajemy mleczko kokosowe, skrobię kukurydzianą, kakao oraz ekstrakt waniliowy i syrop z agawy. Całość miksujemy na lekką, puszystą masę. Orzechy pekan rozdrabniamy i wrzucamy na patelnię z dodatkiem miodu. Prażymy około 2 minut. Następnie dodajemy do masy i mieszamy. Przelewamy do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Najlepiej na całą noc. Lody wyjmujemy około 10 minut przed podaniem, żeby łatwo się je nabierało.