Dalgona tiramisu
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy Inka
- około 10 biszkoptów
- pół szklanki wrzątku
- 400 ml jogurtu (ewentualnie 200 ml śmietanki 30%)
- na krem:
- 2 łyżki kawy Inka
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Inkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. W dwóch miseczkach rozkładamy biszkopty i nasączamy je potrzebną ilością kawy (ok 2-3 łyżki na porcję). Na biszkopty wykładamy jogurt (możemy dosłodzić do smaku). Do wąskiego naczynia wsypujemy kawę, cukier i wlewamy gorącą wodę. Ubijamy, aż krem będzie już gęsty. Kawową masę wykładamy na jogurt do obu miseczek.
Do przygotowania deseru zamiast jogurtu możemy wykorzystać ubitą śmietanką 30% (200 ml) z odrobiną cukru pudru.