Babeczki do Ineczki
Składniki:
- 2 czubate łyżki INKI czekoladowej
- 140 g masła
- 60 g gorzkiej czekolady
- 2 duże jajka
- ½ szklanki kakao
- ¾ szklanki brązowego cukru
- ¾ szklanki mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki maślanki
- 1 banan
- szczypta soli
- kajmak
Składniki na krem kawowy:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżeczki Inki czekoladowej
- 2 łyżki wody
- 250 ml śmietany 36%
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 170*C (góra i dół). Czekoladę z masłem rozpuszczamy w garnuszku, studzimy. Mąkę, Inkę czekoladową, sodę i proszek do pieczenia oraz sól mieszamy w misce.
Jaja z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i kakao. Mieszamy. Następnie dodajemy część suchych składników, łączymy ze sobą i dodajemy maślankę. Mieszamy i dosypujemy resztę suchych składników.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po 1 łyżce masy, 2 półplasterki banana i niecałą łyżeczkę kajmaku. Przykrywamy masą czekoladową, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy muffinki do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie przygotowujemy krem. W miseczce mieszamy żelatynę z kawą, dodajemy wodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Ubijamy śmietanę. Pod koniec miksowania rozpuszczamy namoczoną żelatynę z kawą, studzimy i cały czas miksując, dodajemy do ubitej śmietany. Miksujemy całość przez chwilkę do dokładnego połączenia.
Krem przekładamy do rękawa z ozdobną końcówką i dekorujemy każdą babeczkę.