Migdałowe ciasto inkowe
Składniki:
- 1 szkl napoju migdałowego
- czubata szkl mąki (może być pszenna lub orkiszowa)
- 1/2 szkl migdałów mielonych (najlepiej zmielić w młynku płatki migdałowe)
- 1/3 szkl oleju rzepakowego
- kilka kropel olejku migdałowego do ciasta
- 1/2 szkl cukru lub jego zdrowego zamiennika (ksylitolu/erytrolu)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2-3 jabłka
Przygotowanie
Przesiewamy do miski mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mielone migdały. W osobnym naczyniu łączymy olej, napój i olejek migdałowy. Mieszamy sodę z octem (powinna się spienić) i dodajemy do mokrych składników. Wlewamy mokre składniki do mąki i mieszamy energicznie, lecz bardzo krótko trzepaczką. 2 małe blaszki do tarty smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną. Do każdej wlewamy połowę ciasta, na wierzch układamy cieniutko pokrojone plasterki jabłek. Pieczemy w 180"C przez około pół godziny, ostatnie 5 minut z opcją termoobiegu aby ciasto się zrumieniło. Możemy przed podaniem polać dodatkowo syropem klonowym i posypać prażonymi płatkami migdałów.