Krem z marchwi na migdałowym
Składniki:
- 1/2 kg marchewki
- 1 szkl napoju migdałowego
- 3 małe szalotki
- 1/2 szkl czerwonej soczewicy
- 2 łyżki masła
- 2-3 szkl bulionu warzywnego
- kawałek świeżego imbiru (obranego i utartego
- sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie
Szalotki siekamy i szklimy na maśle. Wrzucamy imbir, obraną i utartą na grubej tarce marchewkę. Smażymy przez 1-2 minuty mieszając intensywnie. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy umytą soczewicę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do miękkości soczewicy, następnie blendujemy na gładki krem, dolewamy Migdałowe i miksujemy ponownie. Jeśli smak jest za mało wyrazisty dodajemy soku z cytryny. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.