Gofry na Migdałowym
Składniki:
- 1,5 szkl mąki wrocławskiej (można wymieszać z pełnoziarnistą)
- 1,5 szkl napoju migdałowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka siemienia lnianego +2 łyżki wrzątku
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- 2 -3 łyżki brązowego cukru (ksylitolu, erytrolu)
- odrobina kurkumy (dla koloru)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Siemię lniane mielimy w młynku na proszek, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Migdałowe zalewamy octem, mieszamy i odstawiamy (lekko się zetnie). W tym czasie przesiewamy do miski mąkę, sól, kurkumę i proszek. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej, wanilię, siemię i napój migdałowy. Dodajemy mokre składniki do mąki w misce, mieszamy parę razy łyżką tylko do połączenia składników (w cieście powinny być grudki). Pieczemy gofry zgodnie z instrukcją twojej gofrownicy. Podajemy ciepłe i chrupiące z ulubionymi dodatkami.