Lodowo-kawowa chałwa
Składniki:
- 2 torebki INKI z orkiszem
- 250 ml mleka 2% i 125 ml mleka 3,2%
- 400 gram mleka skondensowanego słodzonego
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 100 gram chałwy
- 1 łyżka miodu i 1 łyżka syropu waniliowego
Przygotowanie
Zagotować 250 ml mleka i zalać nim 2 torebki INKI z orkiszem. Ostudzić. Do misy miksera wlać 125 ml mleka 3,2%, 400 gram mleka skondensowanego, 300 ml śmietanki 36%, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę syropu waniliowego oraz ostudzoną INKĘ. Wszystko miksować minimum 15 minut. Następnie tę masę należy na kilka godzin włożyć do lodówki. Po tym czasie dodać do niej pokruszoną chałwę i miksować jeszcze około 5 minut. Wstawiamy na noc do zamrażarki i następnego dnia nasze lody będą gotowe.