Inkowe cantuccini z orzechami włoskimi
Składniki:
- 3 łyżeczki Inki Karmelowej
- 270 g mąki
- 80g orzechów włoskich
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 90 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
W misce ucieramy masło i cukier do połączenia składników. Wbijamy jajka i mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą: mąkę, Inkę Karmelową, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy.
Z ciasta formujemy dwa równe, 30 centymetrowe niskie bochenki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut, do czasu gdy brzegi będą brązowe, a środek stwardnieje.
Upieczone i lekko ostudzone bochenki możemy kroić na 1,5 cm paski wzdłuż krótszego boku. Z powrotem układamy je na blaszkę i pieczemy po 5 minut z każdej strony. Studzimy całkowicie i przechowujemy w szczelnym pojemniku. Doskonale smakują uprzednio zanurzone w ulubionej kawie Inka.