Kup online Facebook Instagram
Inkowe cantuccini z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 3 łyżeczki Inki Karmelowej
  • 270 g mąki
  • 80g orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
W misce ucieramy masło i cukier do połączenia składników. Wbijamy jajka i mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą: mąkę, Inkę Karmelową, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy.
Z ciasta formujemy dwa równe, 30 centymetrowe niskie bochenki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut, do czasu gdy brzegi będą brązowe, a środek stwardnieje.
Upieczone i lekko ostudzone bochenki możemy kroić na 1,5 cm paski wzdłuż krótszego boku. Z powrotem układamy je na blaszkę i pieczemy po 5 minut z każdej strony. Studzimy całkowicie i przechowujemy w szczelnym pojemniku. Doskonale smakują uprzednio zanurzone w ulubionej kawie Inka.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się