Inkowa klasyka
Składniki:
- 1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej Inki Klasycznej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 laski wanilii
- 5 łyżeczek cukru brązowego
- 4 łyżeczki rozpuszczalnego kakao
- 70ml śmietanki kremówki +1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 kostki czekolady
Przygotowanie
Łączymy ze sobą mleko, kakao cynamon, kardamon, cukier i miazgę waniliową (nasionka z połowy strączka wanilii) i gotujemy. Następnie garnek przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, żeby aromaty się połączyły. Aromatyczne mleko przelewamy przez sitko bezpośrednio do Inki, możemy je wcześniej spienić. Kawę dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem waniliowym. Możemy posypać piankami marshmallows.