Kup online Facebook Instagram
Cynamonowe zawijasy

Składniki:

  • 2 łyżeczki Inki Karmelowej
  • 100g brązowego cukru
  • arkusz ciasta francuskiego
  • łyżka roztopionego masła
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu

Przygotowanie

Powierzchnie stołu równą powierzchni arkusza ciasta francuskiego posypujemy równomiernie brązowym cukrem. Rozkładamy w tym miejscu ciasto i dociskamy, żeby cukier przykleił się do ciasta. Górę ciasta smarujemy równomiernie roztopionym masłem. W małej misce mieszamy ze sobą cynamon, kardamon i ulubiona Inkę np. karmelową. Mieszankę przesiewamy równomiernie na rozłożone ciasto.

Rolowanie rozpoczynamy od dłuższego boku. Zwijamy ciasno i zatrzymujemy się na środku arkusza. Analogicznie rolujemy z przeciwnej strony. Miejsce połączenia rolek smarujemy lekko wodą i delikatnie dociskamy. Odstawiamy do lodówki na 15 min i rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto tniemy wzdłuż krótszego boku na paski o grubości około 1 cm. Rozkładamy na blasze w 3 cm odstępach, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia mocno wyrasta. Pieczemy do zrumieniania, ok. 12 min.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się