Cynamonowe zawijasy
Składniki:
- 2 łyżeczki Inki Karmelowej
- 100g brązowego cukru
- arkusz ciasta francuskiego
- łyżka roztopionego masła
- łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
Przygotowanie
Powierzchnie stołu równą powierzchni arkusza ciasta francuskiego posypujemy równomiernie brązowym cukrem. Rozkładamy w tym miejscu ciasto i dociskamy, żeby cukier przykleił się do ciasta. Górę ciasta smarujemy równomiernie roztopionym masłem. W małej misce mieszamy ze sobą cynamon, kardamon i ulubiona Inkę np. karmelową. Mieszankę przesiewamy równomiernie na rozłożone ciasto.
Rolowanie rozpoczynamy od dłuższego boku. Zwijamy ciasno i zatrzymujemy się na środku arkusza. Analogicznie rolujemy z przeciwnej strony. Miejsce połączenia rolek smarujemy lekko wodą i delikatnie dociskamy. Odstawiamy do lodówki na 15 min i rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto tniemy wzdłuż krótszego boku na paski o grubości około 1 cm. Rozkładamy na blasze w 3 cm odstępach, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia mocno wyrasta. Pieczemy do zrumieniania, ok. 12 min.