Kup online Facebook Instagram
Ciasteczka korzenne do Inki

Składniki:

  • 4 łyżeczki Inki Klasycznej
  • 260 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • duża szczypta mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 100g roztopionego masła
  • 100g cukru
  • 60ml syropu z agawy
  • 60 ml śmietanki

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z Inką, soda i przyprawami. W garnku topimy masło, dodajemy cukier oraz syrop i mieszamy, aż cukier rozpuści się. Dodajemy śmietankę. Mieszaninę wlewamy do miski z mąką i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę. Na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto do grubości kilku milimetrów. Za pomocą foremek wycinamy kształty ciasteczek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 8-10 minut, aż ciasteczka zrobią się złociste.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się