Kup online Facebook Instagram
Gofry z musem truskawkowym

Składniki:

  • 125 ml Owsianego od Inki
  • 135 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 20 ml oleju
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru wanilinowego
  • 400 g truskawek
  • 300 ml śmietanki + 2 łyżeczki miodu
  • ulubione owoce

Przygotowanie

Do przygotowania gofrów potrzebujemy jajka i Owsianego w temperaturze pokojowej.

Żółtko oddzielamy od białka. W osobnym naczyniu ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Do suchych składników dolewamy Owsiane i olej, dodajemy miód i wbijamy żółtko. Szybko mieszamy, do uzyskania konsystencji ciasta. Powoli dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Najlepiej w jednym kierunku, aby ciasto nie straciło puszystości.

Zanim porządnie rozgrzejemy gofrownicę i wyłożymy na nią pierwszą porcję ciasta, musimy delikatnie wysmarować ją olejem.

Gofry wypiekamy przez kilka minut w mocno rozgrzanej maszynie. Po wyciągnięciu odkładamy na kratkę, aby nabrały chrupkości.
Kiedy gofry się wypiekają, ubijamy śmietankę z miodem i w osobnym naczyniu blendujemy truskawki. Dekorujemy gofry.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się