Gofry z musem truskawkowym
Składniki:
- 125 ml Owsianego od Inki
- 135 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 20 ml oleju
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru wanilinowego
- 400 g truskawek
- 300 ml śmietanki + 2 łyżeczki miodu
- ulubione owoce
Przygotowanie
Do przygotowania gofrów potrzebujemy jajka i Owsianego w temperaturze pokojowej.
Żółtko oddzielamy od białka. W osobnym naczyniu ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Do suchych składników dolewamy Owsiane i olej, dodajemy miód i wbijamy żółtko. Szybko mieszamy, do uzyskania konsystencji ciasta. Powoli dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Najlepiej w jednym kierunku, aby ciasto nie straciło puszystości.
Zanim porządnie rozgrzejemy gofrownicę i wyłożymy na nią pierwszą porcję ciasta, musimy delikatnie wysmarować ją olejem.
Gofry wypiekamy przez kilka minut w mocno rozgrzanej maszynie. Po wyciągnięciu odkładamy na kratkę, aby nabrały chrupkości.
Kiedy gofry się wypiekają, ubijamy śmietankę z miodem i w osobnym naczyniu blendujemy truskawki. Dekorujemy gofry.