Kup online Facebook Instagram
Mrożone batony pełne smaku

Składniki:

  • 100 ml Owsianego waniliowego od Inki
  • 2 małe banany
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 4 łyżki oleju kokosowego roztopionego
  • garść pestek granatu
  • sok z cytryny (do smaku)
  • ew. dowolny słodzik do smaku (syrop z agawy, cukier kokosowy, cukier brzozowy)
  • do dekoracji : orzechy nerkowca, pestki granatu, pistacje, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Orzechy wysypujemy na blaszkę i pieczemy w piekarniku (180’C) do złotego koloru. Następnie mielimy w młynku na proszek. Banana miksujemy z Owsianym, dodajemy zmielone orzechy, pokruszoną chałwę i pozostałe składniki. Na koniec masę mieszamy z pestkami granatu.

Dużą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy na nią cienką warstwę masy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wylewamy na górę i fantazyjnie mieszamy. Posypujemy pozostałymi orzechami i pestkami granatu. Wkładamy do zamrażalnika na parę godzin, po tym czasie wyciągamy i kroimy w mniejsze kawałki. Przechowujemy w zamrażalniku. Alternatywnie można wylać masę do foremek do lodów na patyku i zrobić z niej batony na patyku.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się