Mrożone batony pełne smaku
Składniki:
- 100 ml Owsianego waniliowego od Inki
- 2 małe banany
- 200 g orzechów nerkowca
- 100 g chałwy waniliowej
- 4 łyżki oleju kokosowego roztopionego
- garść pestek granatu
- sok z cytryny (do smaku)
- ew. dowolny słodzik do smaku (syrop z agawy, cukier kokosowy, cukier brzozowy)
- do dekoracji : orzechy nerkowca, pestki granatu, pistacje, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Orzechy wysypujemy na blaszkę i pieczemy w piekarniku (180’C) do złotego koloru. Następnie mielimy w młynku na proszek. Banana miksujemy z Owsianym, dodajemy zmielone orzechy, pokruszoną chałwę i pozostałe składniki. Na koniec masę mieszamy z pestkami granatu.
Dużą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy na nią cienką warstwę masy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wylewamy na górę i fantazyjnie mieszamy. Posypujemy pozostałymi orzechami i pestkami granatu. Wkładamy do zamrażalnika na parę godzin, po tym czasie wyciągamy i kroimy w mniejsze kawałki. Przechowujemy w zamrażalniku. Alternatywnie można wylać masę do foremek do lodów na patyku i zrobić z niej batony na patyku.