Kwiaty akacji w cieście
Składniki:
- 250-300 ml Owsianego waniliowego od Inki
- 30-40 kwiatostanów akacji
- 100 g mąki pszennej (białej lub pełnoziarnistej bardzo drobno mielonej)
- 50 g mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 łyżeczek ksylitolu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- olej do smażenia
Przygotowanie
Owsiane chłodzimy w lodówce przez noc. Ksylitol mieszamy z kardamonem i mielimy w młynku do kawy na puder. Mieszamy w misce Owsiane waniliowe, obie mąki, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki pudru brzozowo-kardamonowego. Miksujemy wszystko na wysokich obrotach, żeby otrzymać bardzo
rzadkie ciasto (jak na naleśniki, albo nawet jeszcze rzadsze - jeśli będzie potrzeba dodajmy więcej napoju).
Kwiatostany akacji trzymając za ogonki wkładamy delikatnie do ciasta, wyciągamy i obracamy dynamicznie parę razy nad miską, aby pozbyć się nadmiaru ciasta.
Smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor (jeśli parę razy poruszymy gałązka w dół i w górę kwiatki oddzielą się od siebie i otrzymamy piękny kwiatostan, zamiast posklejanego racucha). Po wyciągnięciu odsączamy na papierowych ręcznikach i posypujemy pozostałą mieszanką brzozowo-kardamonową.