Kup online Facebook Instagram
zapiekana chałka

Składniki:

  • 350 ml Owsianego od Inki
  • 2 łyżki Inki Klasycznej
  • 8 kromek chałki, może być czerstwa
  • 30 g masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 70 g żurawiny
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50 ml śmietanki
  • 2 jajka
  • 25 g brązowego cukru
  • 125 g malin

Przygotowanie

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Kromki chałki również smarujemy masłem z jednej strony. Układamy je na dnie naczynia tak, aby na siebie zachodziły. Pierwszą warstwę posypujemy połową cynamonu, połową żurawiny oraz połową malin. Analogicznie układamy drugą warstwę.

W garnku podgrzewamy Owsiane oraz śmietankę, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Odstawiamy garnek na bok.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy kawę Inkę i ubijamy z połową brązowego cukru. Powoli, nie przerywając ubijania dolewamy mieszaninę mleka i śmietanki. Masę wylewamy równomiernie na ułożone warstwy chałki, posypujemy pozostałym cukrem i odstawiamy na około 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Deser pieczemy przez ok. 30-40 minut.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się