Różowy pudding chia
Składniki:
- 1 szklanka kokosowego napoju roślinnego od Inki
- 10 łyżeczek nasion chia
- ½ szklanki śmietanki kokosowej (lub gęstego kokosowego mleka z puszki)
- 6 łyżeczek syropu malinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 granat
- 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
Przygotowanie
Poprzedniego dnia wieczorem, w dużym słoiku wymieszaj kokosowy napój roślinny i śmietankę kokosową z chia i syropem malinowym. Zakręć słoik i dokładnie mieszaj, potrząsając nim kilkakrotnie. Odstaw na blat i po pół godzinie powtórz potrząsanie. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia obierz granat wyjmij nasionka, z połowy wyciśnij sok. Wymieszaj go z zawartością słoika, dodaj sok z cytryny. Do miseczek rozłóż rozgniecione maliny i pozostałe pestki granatu (zostaw parę owoców do dekoracji). Wyłóż na wierzch pudding chia, udekoruj owocami i podaj natychmiast.