Pudding mleczno-czekoladowy
Składniki:
1,5 szklanki Kokosowego Inka
1/2 łyżeczki Inki mlecznej
1/2 łyżeczka Inki czekoladowej
- 1 mała puszka mleka lub śmietanki kokosowej (165ml)
- 2 łyżki brązowego cukru/ksylitolu/syropu klonowego
- 4 płaskie łyżki drobniutkiej tapioki
- po 2 kostki białej i gorzkiej czekolady (posiekanej drobno)
- laska wanilii
Przygotowanie
Kokosowe i śmietankę kokosową zagotowujemy w garnuszku z przepołowioną laską wanilii. Wsypujemy tapiokę i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste, dodajemy cukier i gotujemy do rozpuszczenia. Rozdzielamy gorący pudding na 2 części, do jednej dodajemy białą czekoladę i mleczną Inkę, do drugiej gorzką czekoladę i Inkę czekoladową. Intensywnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady, masa będzie płynna.
Przelewamy warstwowo do malutkich słoiczków lub szklanki, odstawiamy do zgęstnienia, podajemy ciepłe lub zimne z lodówki.