Piernikowy pudding chia
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Karmelowa
- 1 szklanka kakaowego owsianego napoju roślinnego od Inki
- 8 łyżeczek nasion chia
- 2-4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- otarta skórka i sok z 1 mandarynki
- do podania: bita śmietana, roztopiona czekolada, małe pierniczki
Przygotowanie
Podgrzej pół szklanki waniliowego owsianego napoju roślinnego i rozpuścić w nim kawę zbożową Inka Karmelowa, przyprawę do piernika i miód, dodaj pozostały napój waniliowy, nasiona chia i skórkę oraz sok z mandarynki. Wlej do zakręcanego słoika, odstaw na blat do ostygnięcia i od czasu do czasu potrząśnij słoikiem (tak, aby ziarenka chia się nie zbrylały w płynie). Kiedy wszystko ostygnie wstaw na noc do lodówki. Podawaj same - lub w wersji delux – przełożone bitą śmietaną oraz pokruszonymi piernikami. Wierzch polej roztopioną czekoladą.