Miękkie świąteczne pierniczki
Składniki:
- 5 łyżeczek kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 60 g oleju
- 140 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g śmietanki
Przygotowanie
W misce dokładnie wymieszaj: kawę zbożową Inka Klasyczna, przyprawę do piernika, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, jajka oraz olej.
W drugiej misce dokładnie połącz mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Przesiej wszystko do masy kawowej.
Wszystko dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki na 4 godziny.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki stołowej nabieraj porcje ciasta i w rękach oprószonych mąką formuj kulki o średnicy 2-3 cm. Pierniki układaj na blaszce, zachowując między nimi ok. 5 cm odstępy. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 10-14 minut.
Polewa:
Śmietankę podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj kostki czekolady. Wymieszaj do połączenia. Gotową polewą ozdabiaj upieczone pierniki. Jeśli konsystencja polewy będzie zbyt lejąca, schłodź ją chwilę w lodówce.