Kup online Facebook Instagram
Miękkie świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 5 łyżeczek kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 60 g oleju
  • 140 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli

  • polewa czekoladowa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g śmietanki

Przygotowanie

W misce dokładnie wymieszaj: kawę zbożową Inka Klasyczna, przyprawę do piernika, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, jajka oraz olej.

W drugiej misce dokładnie połącz mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Przesiej wszystko do masy kawowej.

Wszystko dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki na 4 godziny.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki stołowej nabieraj porcje ciasta i w rękach oprószonych mąką formuj kulki o średnicy 2-3 cm. Pierniki układaj na blaszce, zachowując między nimi ok. 5 cm odstępy. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 10-14 minut.

Polewa:
Śmietankę podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj kostki czekolady. Wymieszaj do połączenia. Gotową polewą ozdabiaj upieczone pierniki. Jeśli konsystencja polewy będzie zbyt lejąca, schłodź ją chwilę w lodówce.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się