Korzenna bajka
Składniki:
2 łyżeczki ulubionej Inki
200 ml napoju owsianego od inki
- Pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- Pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka kakao
- Szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
- Szczypta sproszkowanego anyżu (opcjonalnie)
- 2 pierniczki
- Bita śmietana
Przygotowanie
Imbir, gałkę muszkatołową, kakao, anyż i cynamon dokładnie mieszamy z 2 łyżeczkami ulubionej Inki. Napój owsiany przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Następnie zalewamy nim wymieszane w kubeczku suche składniki. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Wierzch kawy dekorujemy delikatną i kremową bitą śmietaną. W dłoniach rozgniatamy pierniczki, którymi możemy wykończyć napój.