Kup online Facebook Instagram
Kakaowe wege gofry

Składniki:

  • 450 ml Owsianego kakaowego od Inki (bardzo zimnego)
  • 350 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 4 łyżeczki jasnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 10 łyżeczek oleju
  • 7-10 łyżeczek cukru kokosowego brązowego (lub innego naturalnego cukru)
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 100 ml aqua faby
  • olej do smarowania gofrownicy (opcjonalnie)
  • do podania: roztopiona czekolada, owoce

Przygotowanie

Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki. Na wierzch dosypujemy proszek do pieczenia i polewamy sokiem z cytryny, aż się spieni. Dodajemy olej i Owsiane. Miksujemy na gładkie
ciasto. Pod koniec miksowania dodajemy do ciasta 2 łyżki aqua faby.

W osobnym naczyniu resztę aquafaby ubijamy na sztywną pianę (jak ubite białka jaj).
Łączymy ją delikatnie z ciastem na gofry.

Gofrownicę smarujemy niewielką ilością oleju, mocno ją rozgrzewamy i wykładamy pierwszą porcję ciasta. Wypiekamy do momentu, aż gofry będą chrupkie.
Przed podaniem posypujemy owocami i polewamy roztopioną czekoladą. Podajemy ze szklanką Owsianego Kakaowego.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się