Kakaowe wege gofry
Składniki:
- 450 ml Owsianego kakaowego od Inki (bardzo zimnego)
- 350 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 4 łyżeczki jasnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 10 łyżeczek oleju
- 7-10 łyżeczek cukru kokosowego brązowego (lub innego naturalnego cukru)
- laska wanilii lub cukier waniliowy
- szczypta soli
- 100 ml aqua faby
- olej do smarowania gofrownicy (opcjonalnie)
- do podania: roztopiona czekolada, owoce
Przygotowanie
Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki. Na wierzch dosypujemy proszek do pieczenia i polewamy sokiem z cytryny, aż się spieni. Dodajemy olej i Owsiane. Miksujemy na gładkie
ciasto. Pod koniec miksowania dodajemy do ciasta 2 łyżki aqua faby.
W osobnym naczyniu resztę aquafaby ubijamy na sztywną pianę (jak ubite białka jaj).
Łączymy ją delikatnie z ciastem na gofry.
Gofrownicę smarujemy niewielką ilością oleju, mocno ją rozgrzewamy i wykładamy pierwszą porcję ciasta. Wypiekamy do momentu, aż gofry będą chrupkie.
Przed podaniem posypujemy owocami i polewamy roztopioną czekoladą. Podajemy ze szklanką Owsianego Kakaowego.