Kup online Facebook Instagram
Jabłka pod inkową kruszonką

Składniki:

  • 2 łyżeczki Inki Klasycznej
  • 6 jabłek (najlepiej do wypieków np. szara reneta)
  • 50 g mąki
  • 20 g cukru brązowego
  • 35 g masła


Przygotowanie

W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, masło oraz Inkę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na cienkie plastry. Kokilki smarujemy od wewnątrz masłem, wypełniamy je jabłkami. Ciasto dzielimy na 3 części i całą powierzchnię jabłek przykrywamy okruchami ciasta. Kokilki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min, aż do momentu kiedy kruszonka zrumieni się na złoto.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się