Kup online Facebook Instagram
INKA Z DOMOWYM KARMELEM

Składniki:

  • 2 łyżeczki Inki Klasycznej
  • 80 g cukru
  • 35 g masła
  • 50 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 200 ml wody

Przygotowanie

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy na małym ogniu cukier. Początkowo będzie się zbrylał, ale po kilku minutach mieszania zmieni się w bursztynową, lejącą masę. Dodajemy masło i gotujemy, mieszając przez kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy kolejnych kilka minut. Gotowy karmel przelewamy do słoiczka lub miseczki. W osobnym kubku Inkę zalewamy gorącą wodą i dodajemy 5-6 łyżeczek domowego karmelu. Słoiczek z pozostałym karmelem przechowujemy w lodówce.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się