Kup online Facebook Instagram
Dyniowe natchnienie

Składniki:

2 łyżeczki Inki klasycznej

  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • 1 laska wanilii
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta imbiru
  • 3 łyżeczki miodu

Przygotowanie

Kawałek dyni myjemy i delikatnie obieramy ze skórki. Tak przygotowaną dynię wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Gdy nasza dynia będzie już mięciutka, wyjmujemy ją z pieca i miksujemy na delikatny i jednolity mus. Dosypujemy cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir i mieszamy. W rondelku gotujemy 1 szklankę mleka wraz z laską wanilii i miodem. Delikatnie mieszamy. Zalewamy nim dwie łyżeczki Inki. Odstawiamy do ostudzenia. Inkę przelewamy do misy blendera, dodajemy puree z dyni
i miksujemy całość około 2 minut. Przed podaniem można posypać ją z wierzchu odrobiną cynamonu lub gruboziarnistym brązowym cukrem.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się