Dyniowa rozkosz
Składniki:
- 1-2 szklanki Migdałowego od Inki
- 1 szklanka puree z upieczonej dyni (najlepiej hokkaido)
- sok z 1 pomarańczy
- mały kawałek świeżego imbiru (obrany i starty na drobnej tarce)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 banana
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego
- ew. sok z cytryny
Przygotowanie
Zanim zabierzemy się do przygotowania smoothie, potrzebujemy dyniowego puree. W tym celu dynię myjemy, kroimy na pół, smarujemy lekko olejem, kładziemy rozcięciem do dołu na blaszkę i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200'C . Studzimy, usuwamy pestki i skórkę, a miąższ blendujemy. Puree świetnie sprawdza się do zup, ciast, naleśników i szejków.
Kiedy mamy już wszystkie składniki, miksujemy je na gładki krem, regulując konsystencję ilością napoju migdałowego. Jeśli smak będzie za mdły dodajemy soku z cytryny.