Czekoladowe kwadraty
Składniki:
- 3/4 szklanki Kokosowego
- 3 szklanki ekspandowanego amarantusa (lub dmuchanego ryżu)
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1 tabliczka ulubionej czekolady (może być z orzechami)
- 200g masła orzechowego (najlepiej niesolonego i niesłodzonego kremowego)
- 2 czubate łyżki masła lub oleju kokosowego
- otarta skórka z 1 ekologicznej pomarańczy (nie pomijaj)
Przygotowanie
Podgrzewamy napój kokosowy i gorącym zalewamy rodzynki, odstawiamy do ostygnięcia. Odsączamy rodzynki i miksujemy z odrobiną płynu na puree o konsystencji powideł. Pozostały płyn możemy dodać do dowolnego smoothie lub porannej kawy. W rondelku na malutkim ogniu roztapiamy masło lub olej kokosowy. Dodajemy zmiksowane rodzynki, posiekaną czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy masło orzechowe i skórkę z pomarańczy. Znowu mieszamy aż wszystko połączy się w jednolitą, gładką masę. Lekko studzimy, dodajemy amarantus, mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia nasmarowanym tłuszczem. Wstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie kroimy w kwadraty i wkładamy z powrotem do lodówki. Po upływie godziny kwadraty powinny być gotowe do jedzenia.