Zimny sir
Składniki:
- Spód:
- 200 gram ciasteczek pełnoziarnistych i 6 łyżek masła
- Masa serowa:
- 2 torebki INKI Orkiszowej
- 200 ml wody i 200 gram cukru trzcinowego
- 500 gram serka mascarpone i skórka z połowy pomarańczy
- 4 łyżki żelatyny oraz 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- Sezonowe owoce
Przygotowanie
Ciasteczka pokrusz do miski i dodaj masło. Całość zblenduj na jednolitą masę. Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Następnie nałóż masę z ciasteczek i masła i rozprowadź ją dokładnie po całej powierzchni dociskając dokładnie do dna formy. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki na około godzinę.
Do rondelka wlej wodę i zagotuj, następnie dodaj INKĘ Orkiszową oraz cukier. Cały czas mieszając gotuj do momentu kiedy 1/2 płynu odparuje. Odstaw do ostudzenia.
Mascarpone przełóż do miski i dodaj schłodzoną INKĘ, skórkę startą z połowy pomarańczy oraz rozpuszczoną na parze żelatynę. Wszystko razem miksuj około 5 minut. W oddzielnej misce ubij na sztywną pianę kremówkę i następnie dodaj ją do masy z mascarpone i kawą. Ponownie zmiksuj wszystko razem. Owoce dodaj do masy. Delikatnie przemieszaj. Tak przygotowaną przelej na odstawiony do lodówki spód. Gotowe ciasto wstaw ponownie na około 6 godzin do lodówki.