Wegańskie babeczki czekoladowe
Składniki:
- około 3/4 szklanki Kokosowego
- 1/2 tabliczka wegańskiej czekolady
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody + 1 łyżka octu jabłkowego
- wyciśnięty sok i otarta skórka z 1 malutkiej pomarańczy
- kilka kropel olejku pomarańczowego do ciast
polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki syropu z agawy
- 3-4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- olejek pomarańczowy
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier i kakao. Wlewamy do szklanki wyciśnięty sok i uzupełniamy napojem kokosowym. Łączymy napój z olejem i olejkiem pomarańczowym oraz otartą skórką. Mieszamy sodę z octem (powinna się spienić) i dodajemy do mokrych składników. Wlewamy mokre składniki do mąki i dodajemy posiekaną czekoladę. Energicznie i krótko mieszamy trzepaczką. Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną. Ciasto nakładamy do 12 foremek. Pieczemy w 180"C przez około 20-25 minut (do suchego patyczka.
W małym rondelku na minimalnym ogniu roztapiamy cały czas mieszając posiekaną drobno czekoladę z syropem z agawy i olejem kokosowym oraz paroma kroplami olejku pomarańczowego. Kiedy lekko ostygnie polewamy nią babeczki.