Warstwowe lody truskawkowe
Składniki:
- 30 ml Owsianego od Inki
- 300 g truskawek + 3 duże truskawki pokrojone w kawałki
- 4 łyżeczki mleka skondensowanego
- 150 ml śmietanki
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie
100 g truskawek blendujemy razem z Owsianym i mlekiem skondensowanym. Śmietankę ubijamy i mieszamy ze zblendowanymi truskawkami. Odstawiamy na bok.
Pozostałe 200 g truskawek blendujemy razem z miodem.
W pojemniczkach do lodów na patyku układamy warstwami obie masy, przekładając kawałkami pokrojonych truskawek. Zamykamy pojemnik i wkładamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny.
Jeśli pojemnik nie ma swoich patyczków, albo robimy lody w kubeczkach po jogurcie, to patyczki wkładamy dopiero po 30 pierwszych minutach mrożenia.