Kup online Facebook Instagram
Różane eklery

Składniki:

15 szt.

Ciasto parzone:

  • 60 ml Owsianego od Inki
  • 65 g masła
  • 70 ml wody
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem różany:

  • 160 g mascarpone
  • 200 ml śmietanka 30% lub 36%
  • 4-5 łyżeczek gęstej konfitury z płatków róż

Inkowa polewa:

  • 2 łyżeczki Inki Klasycznej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 8 kostek białej czekolady



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Do garnka wlewamy Owsiane i wodę, dodajemy masło i sól. Podgrzewamy, aż składniki się połączą i zagotują.

Garnek zdejmujemy z ognia i zaczynamy energicznie w nim mieszać, jednocześnie wsypując całą mąkę. Mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Jeśli tak się nie dzieje, możemy całość z powrotem przez chwilę podgrzać.

Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Możemy również przełożyć je do miski, żeby później łatwiej się ucierało. Wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, aż konsystencja ciasta nieco się zmieni. Potem dodajemy następne jajko oraz proszek do pieczenia. Chwilę ucieramy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, którą lekko smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką 2 cm. Na papierze wyciskamy paski o długości około 7 cm, zachowując 3 cm odstęp pomiędzy nimi. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut, aż eklerki będą miały złoty kolor. Eklerki przecinamy wzdłuż i wypełniamy kremem różanym.

Krem różany:
Do przygotowania kremu potrzebujemy schłodzonego mascarpone i śmietanki. Po wyjęciu z lodówki, mieszamy je razem do połączenia składników. Za pomocą ręcznego blendera z trzepaczką ubijamy chwilę, aż krem zgęstnieje i się napowietrzy. Śmietankę z macarpone możemy również zmiksować, uważając przy tym, żeby nie przebić masy.
Do ubitego kremu dodajemy konfiturę z róży - ilość dopasowujemy do naszych upodobań.

Polewa kawowa:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia i zagotowujemy. Ściągamy z ognia, dodajemy białą czekoladę oraz Inkę Klasyczną . Mieszamy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Eklerki możemy udekorować na dwa sposoby: zatopić górę w lekko płynnej polewie i odstawić do ostygnięcia lub poczekać, aż polewa wystarczająco stężeje, przełożyć ją do worka cukierniczego i fantazyjnie ozdobić wierzch eklerków.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się