Pierniczkowe bezinki
Składniki:
- Beza:
- 1 czubata łyżeczka Inki karmelowej
- 2 białka (w temp. pokojowej)
- szczypta soli
- 100g drobnego cukru do wypieków
- Krem:
- 1 czubata łyżeczka Inki czekoladowej
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 150g śmietanki 36%
- ulubione pierniczki (około 20 szt.)
Przygotowanie
Śmietanę podgrzewamy w rondelku, nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i Inkę, czekamy, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy intensywnie do połączenia składników. Studzimy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, następnie łyżka po łyżce, cały czas miksując dodajemy cukier. Masa jest gotowa kiedy stanie się błyszcząca, sztywna i nie będzie w niej czuć kryształków cukru. Łyżeczkę Inki karmelowej mieszamy na pastę z paroma kroplami wody. Dodajemy do piany białkowej i delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki. Pianę wkładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką, wyciskamy dowolne kształty na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Beziki pieczemy w temp 100'C do czasu, aż będą kruche.
Schłodzony krem czekoladowy ubijamy mikserem, wkładamy do worka cukierniczego i niedużymi porcjami sklejamy pierniczki z bezikami. Przed nałożeniem kremu możemy na każdy pierniczek nałożyć odrobinę kwaśnego dżemu. Ciasteczka oprószamy kakao.