OWSIANE MUFFINKI
Składniki:
- 100 ml Owsianego Inka
- 150 g mąki owsianej
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100ml oleju roślinnego
- 70 g ksylitolu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ banana
- 80 g białej czekolady
- krem:
- 4 łyżeczki Inki klasycznej
- 200 ml śmietanki 36%
- 150 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie
W większej misce mieszamy mąki razem z ksylitolem, cukrem wanilinowym, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka, olej, Owsiane i rozgniecionego banana. Dokładnie mieszamy suche składniki z mokrymi i wsypujemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Krótko mieszamy, aby składniki się połączyły. Do ¾ wysokości napełniamy masą papilotki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Krem:
Inkę zalewamy odrobiną gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Rozpuszczoną Inkę mieszamy z mascarpone, a następnie łączymy z ubita śmietanką. Gotowym kremem dekorujemy muffInki.