niebiańska karmelinka
Składniki:
3 czubate łyżki INKI karmelowej
1,5 szklanki Owsianego
- 4 łyżki brązowego cukru (najlepiej kokosowego)
- 1 łyżka masła (można zastąpić olejem kokosowym)
- 2 łyżki śmietanki (można zastąpić mlekiem kokosowym)
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
Przygotowanie
W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier i karmelizujemy go. Uważamy, żeby nie przypalić. Kawę rozpuszczamy w 5 łyżkach Owsianego i wlewamy do karmelu (uwaga może strzelać!), dokładnie mieszamy i gotujemy do czasu, aż mieszanka zacznie mocno się pienić. Wtedy dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze około minuty. Przygotowujemy 2 małe słoiczki lub szklanki i wlewamy na dno każdej po łyżce mikstury z rondelka.
Z Owsianego odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim proszek budyniowy. Resztą napoju zalewamy miksturę karmelową w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy aż płyn się zagęści. Przelewamy do przygotowanych słoiczków.
Możemy podawać na ciepło lub na zimno, po uprzednim schłodzeniu w lodówce.