Kup online Facebook Instagram
MUFFINKI Z MALINKAMI

Składniki:

  • 4 łyżeczki Inki Klasycznej
  • 200ml Ryżowego Inka
  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 120g cukru brązowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 60g posiekanych orzechów pekan (lub innych)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (można pominąć)
  • 1 jajko
  • 100ml oleju roślinnego
  • maliny

krem:

  • 1 opakowanie serka śmietankowego (ok. 150g)
  • 2 łyżeczki miodu (lub cukru pudru jeśli serek jest rzadszy)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 Celsjusza. W pierwszej misce mieszamy roztrzepane lekko jajko, Ryżowe i olej. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier brązowy, kawę Inka, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i orzechy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Do foremek na muffinki wkładamy papierowe papilotki, wlewamy część masy, dajemy jedną lub dwie maliny i wlewamy resztę masy, mniej więcej na wysokość 2/3 papilotki. Pieczemy około 17 - 20 minut, do suchego patyczka.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się