MROŻONE BANANY NA PATYKU
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy Inki (najlepiej smakowej np. Czekoladowej lub Karmelowej)
- 6 bananów
- 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka oleju (np. rzepakowego lub kokosowego)
- kolorowa posypka (opcjonalnie)
- patyczki do lodów lub szaszłyków
Przygotowanie
Banany obieramy, nadziewamy na patyczki do lodów lub do szaszłyków (wtedy musi ich być
parę w jednym bananie aby go utrzymały). Układamy na tacy wyłożonej folią lub papierem
do pieczenia (inaczej się przykleją) i wkładamy do zamrażalnika na 1-2 godziny.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki i wkładamy do malutkiego rondelka, umieszczamy go na
minimalnym ogniu, dodajemy olej i cały (!) czas mieszając topimy czekoladę, dosypujemy
Inkę i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Wyjmujemy banany z zamrażalnika oblewamy
czekoladą, natychmiast posypujemy posypką (bo czekolada bardzo szybko stwardnieje od
zimna). Podajemy i jemy jak lody.
Jeśli banany mroziły się kilka godzin, dobrze jest je przed podaniem wyciągnąć z zamrażarki i włożyć do lodówki, żeby zmiękły.