Kup online Facebook Instagram
MROŻONE BANANY NA PATYKU

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy Inki (najlepiej smakowej np. Czekoladowej lub Karmelowej)
  • 6 bananów
  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju (np. rzepakowego lub kokosowego)
  • kolorowa posypka (opcjonalnie)
  • patyczki do lodów lub szaszłyków


Przygotowanie

Banany obieramy, nadziewamy na patyczki do lodów lub do szaszłyków (wtedy musi ich być
parę w jednym bananie aby go utrzymały). Układamy na tacy wyłożonej folią lub papierem
do pieczenia (inaczej się przykleją) i wkładamy do zamrażalnika na 1-2 godziny.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki i wkładamy do malutkiego rondelka, umieszczamy go na
minimalnym ogniu, dodajemy olej i cały (!) czas mieszając topimy czekoladę, dosypujemy
Inkę i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Wyjmujemy banany z zamrażalnika oblewamy
czekoladą, natychmiast posypujemy posypką (bo czekolada bardzo szybko stwardnieje od
zimna). Podajemy i jemy jak lody.
Jeśli banany mroziły się kilka godzin, dobrze jest je przed podaniem wyciągnąć z zamrażarki i włożyć do lodówki, żeby zmiękły.

W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.

Zgadzam się