Mikołajowy przysmak
Składniki:
2 łyżeczki ulubionej Inki
200 ml napoju ryżowego od Inki
- 2 łyżeczki miodu
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki imbiru
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki konfitury śliwkowej
- Bita śmietana
- 3 ciasteczka korzenne
Przygotowanie
Napój ryżowy przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Następnie zalewamy nim Inkę (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Do kawy dosypujemy cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Delikatnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżeczki konfitury śliwkowej i miód. Bardzo powoli mieszamy kawę, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy ją skruszonymi w dłoniach ciasteczkami korzennymi.